Notícies

07-06-2022

Galeusca per la diversitat lingüística i cultural a l'àmbit educatiu

Les Escoles Semente (Galiza), Ikastolen Elkartea (Euskal-Herria) i La Bressola (Catalunya Nord) uneixen forces a favor de les llengües pròpies i d'un currículum autocentrat.

Les tres entitats d'educació popular rememoren el pacte solidari trinacional, signat per primera vegada a Barcelona, l'any 1923, reconeixent-se com a promotors d'una educació democràtica, laica, pedagògicament renovadora, sense ànim de lucre i autocentrada en les seves respectives realitats nacionals.

La declaració conjunta tindrà lloc el dia 11 de juny, a les 11h30 al Museu del Poble Gallec (Santiago de Compostela), en un acte presentat per l'escriptor Séchu Sende, en el qual participaran representants de les tres institucions - Santiago Quiroga, Coordinador Nacional de les Escoles d'Ensino Galego Semente; Koldo Tellitu, Lehendakari d'Ikastolen Elkartea i Eva Bertrana, Directora General de La Bressola-, membres del projecte Semente, així com la reconeguda música Guadi Galego, que tancarà l'acte amb un cant a la llibertat i la diversitat lingüística peninsular.

L'al·legació interinstitucional reivindica el dret a l'educació en les llengües pròpies, reclamant l'eliminació de les restriccions lingüístiques en l'àmbit educatiu, ja que limiten les oportunitats de les futures generacions de gallecs, bascos i catalans. De la mateixa manera, subratllen la importància de la diversitat cultural com a part essencial dels fonaments d'un desenvolupament curricular específic, que afavoreixi els valors interculturals i promogui la diversitat epistemològica
del planeta.

En l'escrit, les entitats denuncien l'incompliment sistemàtic dels Estats espanyol i francès de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries. En aquest sentit, reclamen la seva plena eficàcia per a la preservació del llur patrimoni lingüístic. A més, mostren preocupació per la interferència dels Tribunals en la planificació lingüística educativa, ja que consideren que estan restringint l'aplicació de models plurilingües additius, amb reconegut prestigi científic
internacional. Finalment, fan una crida a la construcció d'una sobirania educativa plena, que permeti blindar l'exercici del dret universal d'una educació pròpia.

La jornada de germandat internacionalista continuarà a l'escola Semente (Moas de Abaixo, 20) amb un dinar popular, a les 14h; un espectacle de Circus Magnificus, a les 17h, i a partir de les 18h30, les conferències de Koldo Tellitu, Eva Bertrana, Olatz de Bilbao, Guillem Nivet i una taula rodona sobre la normalització de les llengües minoritàries a l'Estat, moderada per Uxía Bolanho.

En adjunt podeu trapar la declaració conjunta

Suport

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar