Notícies

13-03-2018

El català, de l’aula al món. Intercanvis d’experiències a Palma.

La llengua catalana, arreu dels Països Catalans, viu una situació anormal: diglòssia, colonització lingüística, minorització... Tant és el diagnòstic, l’etiqueta o fins i tot el malnom que vulguem emprar, la realitat és que la llengua catalana ha de fer un treball titànic per a mirar d’obtenir uns nivells de presència social mínims, encara molt lluny dels estàndards de la majoria de llengües oficials del món.

 

L’escola ha estat, és i continuarà sent un espai de treball constant i imaginatiu en defensa de la llengua.

 

Els dies 9 i 10 de març de 2018 es va celebrar, a Palma, el Simposi «LA LLENGUA CATALANA ALS CENTRES EDUCATIUS. Català, de l’aula al món».

 

Organitzat pel Servei de Normalització Lingüística i Formació de la Direcció General de Formació Professional i Formació del Professorat del Govern Balear,  el simposi va acollir fins a 27 presentacions d’experiències d’aula sobre la dinamització de l’ús del català d’arreu dels Països Catalans.

 

Les conferències a càrrec de Salvador Cardús, «El català de l’aula al món, reptes i oportunitats» i de Ferran Suay, «Les actituds lingüístiques, de la individualitat al col·lectiu» van representar els moments forts d’aquestes Jornades.

 

També es va poder gaudir de la taula rodona «L’impuls del català, dels centres a la societat» moderada per la periodista d’IB3, Neus Albis i amb la participació de Bernat Joan (Eivissa), Rosa Calafat (Mallorca),   Ferran Suay (País Valencià), Neus Lorenzo (Catalunya), Cesc Franquesa (Catalunya Nord) i Francesc Ballone (L’Alguer).

 

En el marc de les experiències d’aula, Olatz de Bilbao va presentar el treball del Col·legi Pompeu-Fabra de La Bressola i els diversos projectes que cerquen, no només promoure l’ús del català entre els alumnes, sinó que ells mateixos siguin protagonistes d’iniciatives d’ús fora del centre. Per la seva banda,  professors de l’IES Santa Margalida de Mallorca presentaven l’experiència d’intercanvi escolar que fan cada any amb els alumnes de 4a de La Bressola.

 

Dos dies de treball intens, de contactes i d'intercanvi d’experiències amb docents i especialistes d’arreu del país que es van poder dur a terme gràcies a una excel·lent organització per part del personal tècnic del Servei de Normalització Lingüística. Els organitzadors, a més a més, van saber premiar els participants amb l’actuació musical de Pep Suasi i l’irreverent i genial espectacle Peccatum, de Toni Gomila i Catalina Florit.

Suport

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació Acceptar